Master of Science in de ingenieurswetenschappen: toegepaste natuurkunde
De opleiding toegepaste natuurkunde van de UGent is uniek in Vlaanderen. De opleiding is gericht op de studie van de technische toepassingen van de natuurkunde. Er is een evenwichtige combinatie van de basisconcepten van een burgerlijk ingenieursopleiding met de essentie van een opleiding tot natuurkundige.
EUR-ACE® Master (EURopean ACcredited Engineering Master)
Het EUR-ACE label werd aan deze opleiding toegekend door de Commission des titres d’ingénieur (CTI), onder goedkeuring van het European Network for Accreditation of Engineering Education (ENAEE).
EUR-ACE® is een accreditatiesysteem dat binnen een vastgelegd kader een reeks kwaliteitsstandaarden biedt die hoogwaardige ingenieursdiploma’s identificeren zowel binnen als buiten Europa.
Aandachtspunten
De hier beschreven opleiding is een equivalente (maar niet identieke) volledig Nederlandstalige masteropleiding waarvan je de Engelstalige variant terug vindt onder 'Engineering Physics'.
Voor wie
De toelatingsvoorwaarden zijn divers. Afhankelijk van je vooropleiding kun je rechtstreeks instromen of zijn er bijkomende voorwaarden.
Kwaliteitszorg
Mensen die durven denken over de uitdagingen van morgen, daar streven we naar. Daarom is het onderwijs aan onze universiteit stevig verankerd in zes grote onderwijsdoelstellingen: denk breed, blijf onderzoeken, steun talent, bouw mee, verleg grenzen en kies kwaliteit.
De UGent heeft continu aandacht voor kwaliteitszorg en kwaliteitscultuur. Het UGent-kwaliteitszorgsysteem geeft voor elke opleiding informatie over de troeven van de opleiding, de sterke punten én de werkpunten.
Meer info:
Troeven
- Multiperspectivisme: We brengen onze studenten de nodige vaardigheden bij om creatief en probleemoplossend te werken. Kritische zin, perspectiefwisseling en openheid ten opzichte van afwijkende gezichtspunten staan daarbij centraal.
- Talentontwikkeling: Als student krijg je een zekere keuzevrijheid in het samenstellen van je studieprogramma naargelang je eigen interesses.
- Onderzoeksgebaseerd onderwijs: Als student kom je in contact met het speerpuntonderzoek van de UGent op het gebied van engineering physics via specifieke opleidingsonderdelen en masterproeven die de toepassing van recent fysisch onderzoek in engineering beklemtonen. Je verwerft hierbij diverse onderzoeksvaardigheden en komt in aanraking met innovatie-denken. Dit is zowel in industriële onderzoeks- en ontwikkelingsomgeving als eventueel in een later doctoraatstraject bruikbaar.
- Kenniscreatie: De opleiding hecht veel belang aan een stapsgewijze opbouw van kennis. Onze studenten worden daarbij voortdurend aangezet tot kritische zelfreflectie. Een afgestudeerde van onze opleiding is een flexibel inzetbare ingenieur.
- Divers competentieprofiel: Als afgestudeerde Master of Science in Engineering Physics heb je een divers competentieprofiel. Hierdoor kom je in aanmerking voor een brede waaier aan mogelijke beroepen.
Sterke punten
- Gemotiveerd lesgeversteam: De opleiding wordt gedragen door geëngageerde lesgevers uit verschillende disciplines. Onze lesgevers combineren hun onderzoeksexpertise met een passie voor onderwijs en een gedrevenheid om zich te blijven inzetten voor de kwaliteit van de lessen die ze geven.
- Toetsing: Onze studenten waarderen dat ze goed geïnformeerd zijn over de vorm en de inhoud van de evaluaties zodat ze tijdens het studeren duidelijk weten wat ze kunnen verwachten.
- Aanspreekbaarheid: Als kleine opleiding zetten wij in op een onmiddellijk en intensief persoonlijk contact tussen onze docenten en onze studenten gedurende het volledige studietraject.
- Onderzoekscompetenties: We zetten sterk in op de ontwikkeling van onderzoeksvaardigheden doorheen het volledige studieprogramma door kwaliteitsbewaking van de projectlijn die als een rode draad doorheen de opleiding loopt.
- Alumni-advies: De opleiding nodigt de studenten en afgestudeerden uit tot kritische reflectie over het programma en de uitstroommogelijkheden, om zo optimaal de overgang naar de arbeidsmarkt te garanderen.
Werkpunten
- Diversifiëring van de studentenpopulatie: Ondanks de continue aandacht voor diversiteit lijkt de opleiding er onvoldoende in te slagen vrouwelijke en buitenlandse studenten aan te trekken. We willen deze diversiteit verder stimuleren door studenten in contact te brengen met rolmodellen.
- Internationalisering: De opleiding stimuleert uitgaande uitwisseling (binnen en buiten Europa), maar hier wordt in eerder beperkte mate gebruik van gemaakt. Door betere contacten en afspraken met toonaangevende buitenlandse onderwijsinstellingen wil de opleiding deze internationalisering verder stimuleren.
- Profilering: Om voldoende aantrekkingskracht te blijven uitoefenen op jongeren, zeker binnen het groeiende opleidingsaanbod, zal de opleiding haar kwaliteit en continue relevantie duidelijker communiceren naar zowel scholieren als bedrijfswereld.
Deze opleiding is geaccrediteerd door de NVAO, de accreditatie werd verlengd onder het positief besluit instellingsreview in 2022. De kwaliteit van deze opleiding werd gevalideerd door een kwaliteitstoets in de vorm van een screening door het Onderwijskwaliteitsbureau. Het borgingsbesluit vindt u hier.
Deze informatie werd laatst bijgewerkt op 14/02/2023.
Heb je vragen of suggesties over deze publieke info, neem dan contact op met de opleiding.